πάγια ρύθμιση

Ρύθμιση οφειλών με την πάγια ρύθμιση πριν τη λήξη τους.

Με τον νόμο 4514/2018 δόθηκε η δυνατότητα για παγία ρύθμιση οφειλών πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Μετά από χρόνια απαίτησης του κλάδου των λογιστών και απίστευτης ταλαιπωρίας των φορολογούμενων δόθηκε επιτέλους η δυνατότητα να γίνεται πάγια ρύθμιση σε οφειλές οι οποίες δεν έχουν λήξει. Μέχρι τώρα για να γίνει ρύθμιση έπρεπε τουλάχιστον μία δόση από την οφειλή (ή το σύνολο της αν δεν ήταν σε δόσεις) να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο. Με την ρύθμιση που προβλέπεται στο άρθρο 114 του ν. 4514/2018 έγινε η απαραίτητη προσθήκη στον ν. 4152/2013 για να μπορεί να γίνει ρύθμιση πριν να λήξουν οι οφειλές.

Η πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013 προβλέπει την ρύθμιση των οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις, ανάλογα με τον τύπο της οφειλής. Αν πρόκειται για συνήθεις οφειλές προς την εφορία (π.χ. φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) προβλέπονται 12 δόσεις. Εάν είναι οφειλές που προκύπτουν από έκτακτη αιτία (π.χ. πρόστιμο παράβασης Κ.Ο.Κ.) μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι σε 24 δόσεις.

Γενικές πληροφορίες για την πάγια ρύθμιση:

Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέσα στις τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ανάλογης εφαρμογής στο site της ΑΑΔΕ την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ: Εφαρμογή ρύθμισης οφειλών. Στο ποσό των οφειλών επιβάλλεται επιτόκιο 8% πλέον του επιτοκίου της Ε.Κ.Τ.. Εάν χαθεί κάποια δόση θα πρέπει να πληρωθεί μαζί με την επόμενη με προσαύξηση 15%. Μπορεί να χαθεί μόνο μία δόση κατά την διάρκεια της ρύθμισης. Άλλοι λόγοι για να χαθεί η ρύθμιση είναι: α. Να μην υποβληθούν εμπρόθεσμα όλες οι φορολογικές δηλώσεις, β. Να καταστούν νέες οφειλές ληξιπρόθεσμες, γ. Να έχουν καταχωρηθεί ελλιπή ή αναληθή στοιχεία στην αίτηση υπαγωγής.

Η πάγια ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν ανακόπτει αναγκαστικά μέτρα του Δημοσίου. Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να προχωρά και να επιβάλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον κρίνει ότι η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη. Επίσης έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας για τον ίδιο λόγο. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως χορηγείται ενημερότητα αλλά μόνο για ένα μήνα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν η αίτηση γίνει, ενώ το Δημόσιο έχει ξεκινήσει διαδικασίες για κατασχέσεις κλπ, ακόμα και αν ο οφειλέτης είναι ενήμερος απέναντι στην ρύθμιση, οι διαδικασίες αυτές δεν θα ανακοπούν. Εάν η ρύθμιση γίνει προληπτικά και τηρείται, τότε οι πιθανότητες να προχωρήσει σε κατασχέσεις μειώνονται δραματικά.

Τι αλλάζει πρακτικά:

Η νέα δυνατότητα αυτή θα βοηθήσει όλους τους οφειλέτες και τους λογιστές. Οι λογιστές θα μπορούν άμεσα να ρυθμίζουν τις οφειλές, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν ένα ή δύο μήνες μέχρι αυτές να γίνουν ληξιπρόθεσμες και οι οφειλέτες θα μπορούν να ξεκινούν άμεσα την πληρωμή των φόρων. Επίσης θα βοηθηθεί πολύ ένα (μικρό πλέον) κομμάτι φορολογούμενων οι οποίοι έχουν αντέξει και είναι ενήμεροι στην ρύθμιση των 100 δόσεων. Για τους συγκεκριμένους προβλέπεται από 1/1/2018 ότι αν μία οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη ακόμα και για μία ημέρα, τότε χάνεται όλη η ρύθμιση. Επομένως με την αλλαγή αυτή θα τους δίνεται η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν την ρύθμιση των 100 δόσεων. Τέλος θα βοηθήσει και την ρευστότητα του Δημοσίου το οποίο θα ξεκινάει να εισπράττει σχεδόν άμεσα μετά την ημερομηνία που καταλογίζει κάποια οφειλή.

Παρατήρηση: Μόνο στην Ελλάδα θα χρειάζονταν 4 χρόνια για να γίνει το αυτονόητο…

Μετάβαση στο περιεχόμενο